Ανοίγοντας τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την πάγια θέση του κόμματός του υπέρ της απλής αναλογικής, χωρίς το μπόνους των 50 εδρών, ενώ στο τραπέζι του διαλόγου βρέθηκαν ακόμα η μείωση του πλαφόν 3% για είσοδο στη Βουλή, η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, καθώς και το δικαίωμα ψήφου για όσους έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους.
αντωνησ βουλα
τα νεα εφημεριδα υποτροφια
Με τις επαφές αυτές ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να διερευνήσει τις δυνατότητες μιας ευρύτερης συναίνεσης, επιδιώκοντας να συνθέσει τις απόψεις που άκουσε, με στόχο να καταλήξει σε μία πρόταση για το εκλογικό σύστημα, που θα μπορούσε να εξασφαλίσει την ψήφιση του εκλογικού νόμου από την παρούσα βουλή από 200 βουλευτές, ούτως ώστε το νέο σύστημα να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές.
Η ΝΔ, ωστόσο, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, αποδίδοντας τις κινήσεις του Μαξίμου σε προσπάθεια να ανακόψει την πορεία της προς την εξουσία στις επόμενες εκλογές.
Όπως είπε η ΝΔ μπορεί να συζητήσει μόνο τα θέματα που αφορούν την ψήφο των ομογενών και την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών. Εξάλλου, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως “οι κανόνες του παιχνιδιού δεν μπορούν να αλλάζουν εν κινήσει και να υπακούουν σε τακτικές επιλογές της κυβέρνησης”.
Χαρακτηριστική είναι εξάλλου και η δήλωση του βουλευτή της ΝΔ Μάκη Βορίδη, ο οποίος σε συνέντευξή του στη Real news προτείνει εφαρμογή νέου εκλογικού νόμου από τις μεθεπόμενες εκλογές “προς αποφυγήν κατασκευής εκλογικού συστήματος ανάλογα με τους εκάστοτε εκλογικούς συσχετισμούς”.
ε δημοτικου γεωγραφια λυσεις
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου