Συγκεκριμένα, το βασικό εμπόδιο που προβάλλουν οι τράπεζες είναι το γεγονός ότι οι λογαριασμοί ενέργειας, κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας ή ύδρευσης πληρώνονται μέσω καρτών σε πληθώρα εμπορικών σημείων, που δεν είναι το επίσημο εμπορικό δίκτυο της επιχείρησης και συνεπώς δεν μπορούν να διακριθούν σε σχέση με άλλα προϊόντα που εμπορεύεται ένα τέτοιο ευρύ δίκτυο.
τριαντάφυλλο λιάπη
πωσ πουλαω με αντικαταβολη
Για παράδειγμα, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας "Καθημερινή", ένας λογαριασμός της ΕΥΔΑΠ, της ΔΕΗ ή της τηλεφωνίας μπορεί να πληρωθεί σε ένα σουπερ μάρκετ με χρέωση χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας, χωρίς ωστόσο, η απόδειξη της κάρτας να αναφέρει ότι πρόκειται για πληρωμή νερού ή ηλεκτρικού ρεύματος και όχι αγορά τροφίμων.
Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και με άλλα εμπορικά δίκτυα που δέχονται τέτοιες πληρωμές, όπως μέχρι πρόσφατα τα πρακτορεία ΟΠΑΠ ή άλλα εμπορικά καταστήματα, πολλά εκ των οποίων έχουν τοποθετήσει τερματικά POS και δέχονται όλες τις συναλλαγές.
Το πρόβλημα είναι χαρακτηριστικό με τους νέους ιδιώτες παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίοι για την αποπληρωμή των λογαριασμών τους συνάπτουν συνεργασίες με διάφορα εμπορικά δίκτυα, στον βαθμό που δεν διαθέτουν αυτόνομο δίκτυο όπως πχ. η ΔΕΗ.
Ειδικά όταν κάποιος αγοράζει από το ίδιο κατάστημα και προϊόντα (πχ. laptop, κινητά τηλέφωνα, tablet, αναλώσιμα κα) και πληρώνει με την κάρτα του, τότε, στην απόδειξη δεν αναφέρεται εάν πρόκειται για αγορά προϊόντων ή για πληρωμή υπηρεσιών.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψιν, οι τράπεζες, έχουν εισηγηθεί να μην περιληφθούν στην υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τις δαπάνες που εκπίπτουν για το χτίσιμο του αφορολόγητου. Για την αποφυγή προβλημάτων έχουν προτείνει να αυξηθεί το ποσοστό βάσει του οποίου "χτίζεται" το αφορολόγητο ώστε να ενταχθούν όλες οι πληρωμές στο χτίσιμό του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου