Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε στο Βόλγκογκραντ, σημερινό όνομα του Στάλινγκραντ, παρέλαση με τη συμμετοχή περίπου 1.500 στρατιωτών, αρμάτων μάχης αλλά και της Πολεμικής Αεροπορίας.
γουρούνι στο σακί κριτική
ανθουλα αθανασιαδου ψυχολογος
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται για τα 75 χρόνια από την νικηφόρα έκβαση της μάχης του Στάλινγκραντ, επισκέφθηκε το μνημείο των πεσόντων, γνωστό ως Τύμβος Μαμάγιεφ, για να αποτίσει φόρο τιμής στην μνήμη τους. Ο πρόεδρος Πούτιν κατέθεσε στεφάνι στο σημείο όπου βρίσκεται η αιώνια φλόγα στην αίθουσα της δόξας και τήρησε ενός λεπτού σιγή.
Στην συνέχεια επισκέφθηκε τον τάφο όπου έχει ταφεί ο στρατάρχης Βασίλι Τσούικοφ, ο οποίος στην μάχη του Στάλινγκραντ ήταν διοικητής της 68ης στρατιάς η οποία διακρίθηκε στην άμυνα του Στάλινγκραντ, και συνομίλησε με τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί στο μνημείο.
Η μάχη του Στάλινγκραντ (1942-1943), που θεωρείται μια από τις πιο αιματηρές της Ιστορίας με σχεδόν δύο εκατομμύρια νεκρούς και από τις δύο πλευρές, άλλαξε την πορεία του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου στη Σοβιετική Ένωση η οποία ως τότε είχε υποστεί πολλές ήττες.
Οι Ρώσοι εξακολουθούν να τη θεωρούν ως τη μάχη που έσωσε την Ευρώπη από τον ναζισμό.
Η 2α Φεβρουαρίου «είναι μια πολύ σημαντική ημερομηνία για εμάς», υπογράμμισε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Ο πατριωτισμός στη Ρωσία έχει ουσιαστικά αναχθεί σε ιδεολογία του κράτους», σχολιάζει ο πολιτικός αναλυτής Κονσταντίν Καλάτσεφ.
Την ώρα που οι σχέσεις μεταξύ Δύσης και Μόσχας βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, οι ρωσικές αρχές έχουν «ανάγκη από σύμβολα», όπως η μάχη του Στάλινγκραντ, «για να προωθήσουν την εικόνα μιας χώρας που είναι ικανή να επιτύχει άθλους και να νικήσει αργά ή γρήγορα όλους τους εχθρούς», πρόσθεσε.
Η 75η επέτειος από τη νίκη στο Στάλινγκραντ συμπίπτει φέτος με την προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές της 18ης Μαρτίου.
Ο Πούτιν, που έχει θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία, ήταν παρών στις 18 Ιανουαρίου στις εκδηλώσεις για την 75η επέτειο από την άρση της πολιορκίας του Λένινγκραντ.
Στη διάρκεια της πολιορκίας της πόλης αυτής, που διήρκησε σχεδόν 900 ημέρες το 1941-1943, πέθαναν 600.000 με 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι, σύμφωνα με διαφορετικές εκτιμήσεις.
κουκια μπαγλαν
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου