Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

10 επικινδυνες τροφες

Στην έκθεση «Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο» (Fiscal Monitor) που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το ΔΝΤ στο πλαίσιο της Εαρινής του Συνόδου, βελτίωσε αισθητά τις εκτιμήσεις του για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδος τόσο για πέρυσι όσο και για εφέτος, μη αφήνοντας περιθώρια αμφισβητήσεων.


10 επικινδυνες τροφες

Ερωτηθείς για τη σημαντική αναθεώρηση των εκτιμήσεων του ΔΝΤ για την Ελλάδα ο Διευθυντής του Δημοσιονομικού Τμήματος του ΔΝΤ Βίτορ Γκασπάρ δήλωσε πως αυτό οφείλεται στο ότι οι συνθήκες στην ελληνικη οικονομία έχουν βελτιωθεί. Ο ίδιος αποσαφήνισε πως οι θέσεις του ΔΝΤ γαι την Ελλάδα δεν έχουν διαφοροποιηθεί και πως το Ταμείο εξακολουθεί να ζητεί ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και μια συνετή δημοσιονομική πολιτική.


«Οι πρόσφατες τάσεις στην ελληνική οικονομία έχουν υπάρξει ευνοϊκές. Η γενική κατάσταση και οι προοπτικές έχουν βελτιωθεί στην Ελλάδα. Η θέση του ΔΝΤ σχετικά με τις πολιτικές που χρειάζεται η Ελλάδα για να προχωρήσει δεν έχει αλλάξει. Όπως τόνισε χθες και ο επικεφαλής οικονομολόγος (Μορίς Όμπσφελντ), επιμένουμε στην απαραίτητη ισορροπία μεταξύ των πολιτικών στην Ελλάδα και της ελάφρυνσης του χρέους και σε έναν συνδυασμό δημοσιονομικής προσαρμογής, διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης χρέους που είναι θεμελιώδους σημασίας κατά την άποψη μας για να υποστηρίξουμε την Ελλάδα σε μια βιώσιμη πορεία ανάπτυξης», ανέφερε.


Καθολική αναθεώρηση



Συγκεκριμένα, για το 2017 το ΔΝΤ θεωρεί πλέον πως το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδος ανήλθε στο 3,7% του ΑΕΠ, υπερδιπλάσιο της εκτίμησης που έκανε προ έξι μηνών, όταν και τοποθετούσε στο 1,7% το πρωτογενές πλεόνασμα. Αλλά και για το εφετινό πλεόνασμα, το Ταμείο αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις του. Συγκεκριμένα, αναμένει πως το 2018 το πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 2,9% του ΑΕΠ και όχι στο 2,2% του ΑΕΠ που ανέμενε πέρυσι τον Οκτώβριο. Αν και η εκτίμηση του 2,9% αποκλίνει από το στόχο του προγράμματος του ESM που προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% εφέτος, ωστόσο υπερκαλύπτει τους στόχους που είχε θέσει ήδη από πέρυσι τον Ιούλιο το Ταμείο.


Η έκθεση του ΔΝΤ προβλέπει πως το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδος από 3,7% του ΑΕΠ το 2017, θα ανέλθει στο 2,9% του ΑΕΠ το 2018 και εν συνεχεία από το 2019 έως το 2022 θα κινείται στο 3,5% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση. Το 2023 το Ταμείο εκτιμά πως το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδος θα μειωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ που είναι και ο στόχος του δικού του βασικού σεναρίου.


Το Ταμείο εκτιμά πως η Ελλάδα είχε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2017 και πως εφέτος θα περάσει σε οριακό δημοσιονομικό έλλειμμα 0,1% του ΑΕΠ, το οποίο θα ισοσκελιστεί το 2019. Το Ταμείο βλέπει επαναφορά της Ελλάδος σε δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ το 2020 και στο 0,2% το 2021, ενώ για το 2022 εκτιμά πως θα καταγραφεί δημοσιονομικό έλλειμμα 0,2%. Για το 2023 θεωρεί πως το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 2,4% του ΑΕΠ.


Πρωταθλήτρια κόσμου



μπαρμπι και οι 12 βασιλοπουλες
επιβλέπων συνώνυμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου